Kovács Flóra

Réteskék Kávézó

A Réteskék kávézó és süteményező neve beszédes, hiszen magában hordozza a nyugalom színét valamint a finomságot, s ezeket állítja harmóniába. Kovács Flóra, a Vekni és Réteskék tulajdonosa osztotta meg velünk vállalkozásának történetét.

A Ferenc téren megtalálható Réteskék története nem Budapesten, hanem Miskolcon kezdődött. Habár akkoriban az üzletnevet és dizájnt két fiatalember találta ki, útjaik szétválásával, Flóra családjához került a vezetés. Onnantól kezdve Flóra az édesapjával együtt vezette az üzletet, és az édesanyja is belefolyt a történésekbe, így szépen lassan kialakult a családi vállalkozás. Habár 2016-ban eladták a miskolci üzletet, később Budapesten tárta ki kapuit a hangulatos kávézó.

A diploma után Flóra egy évet élt Írországban, ahonnan gyakorlatias tudással hazatérve, Budapesten állt neki vállalkozói ambícióit megvalósítani.  Akkoriban indult el a közép-magyarországi régióban a „fiatalok vállalkozóvá válása” pályázat, melyen Flóra üzleti terve sikerrel szerepelt, ebből alakult meg a Vekni. A Vekni szintén a Ferenc téren található pékség, mely mindig frissen sült péksüteményeivel, széles népszerűségnek örvend a helyi lakóközösség körében.

Flóra mindig is egy kávézót szeretett volna, és ez az érzés egyre csak erősödött benne. Amikor feltűnt a „Réteskék” lehetősége, végül megvalósulhatott a saját kávézóról dédelgetett álma.

Mint mindannyian tudjuk, minden kezdet nehéz és nem volt ez másként a Vekni és Réteskék esetében sem. Eleinte Flórának a pénzügyi ismeretek hiánya jelentett kihívást, melyeket az iskolában nem oktattak elég gyakorlatiasan. Emellett sokszor anyagi nehézségek is adódtak, de mégis a legnagyobb kihívást az okozta, hogy egymagának kellett helytállnia a vendégek kiszolgálásától kezdve, az árubeszerzésen keresztül, a marketing és pénzügyi tevékenységeken át.

Mára viszont a kemény munka, meghozta gyümölcsét. A Réteskék Kávézó finom, házias réteseivel és családias hangulatával, igen ismertté és népszerűvé vált a környéken. A hagyományos módon vékonyra nyúlt tésztájú réteseket, a klasszikus töltelékeken túl, cukormentes változatban is megkóstolhatja, aki arra jár.

Kérdésünkre, hogy milyen tanácsai vannak a jövő vállalkozói számára, Flóra az alábbi sorokat üzente:

„Legyenek résen és rendszeresen figyeljék az állami illetve az EU-s támogatási lehetőségeket, mentorprogramokat. A munkaügyi központ adta lehetőségek is ugródeszkák lehetnek. Ne próbáljanak mindent saját önerőből megvalósítani, menjenek a lehetőségek után. Olykor legyenek szemfülesek. Nehéz ezt kimondani, de menjenek külföldre is, és ha nem is maradnak ott, gyűjtsenek tapasztalatot. Kitartást kívánok nekik!”

Honlaphttps://www.facebook.com/reteskekkavezo/
Telefonszám(70) 944 7784
Cím1094 Budapest, Ferenc tér 14.
Nyitva tartás
Hétfő 8:30  18:30 
Kedd 8:30  18:30 
Szerda 8:30  18:30 
Csütörtök 8:30  18:30 
Péntek 8:30  18:30 
Szombat 9:00  13:00 
Vasárnap Zárva